Hvem skal eie oppmerksomheten vår?

OPPMERKSOM PÅ OPPMERKSOMHET

Vi er omringet av distraksjoner som smarttelefoner og smartklokker – teknologier som til alle døgnets tider kan gi oss et pushvarsel og dra oss ut av det vi holder på med. Vi lever i en oppmerksomhetskrise sies det, men er denne krisen ny?

Publisert
I dette nummeret av Arr rettes søkelys mot historiske og samtidige forståelser av oppmerksomhet. Les mer om nummeret her.

Dette er et utdrag fra lederen til det siste nummeret av Arr - idéhistorisk tidsskrift, skrevet a Guro Boldvik.

Vi er omringet av distraksjoner som smarttelefoner og smartklokker – teknologier som til alle døgnets tider kan gi oss et pushvarsel og dra oss ut av det vi holder på med. Vi blir slukt inn i fristelser som korte videosnutter, offentlige krangler eller de siste nyhetene om et kjendispar gjennom telefonene vi konstant bærer med oss. Vår evne til oppmerksomhet og konsentrasjon er truet. Offentlige debatter viser bekymring for barns bruk av skjerm på skolen og i fritiden, og dette blir ofte sett i sammenheng med barns minkende lese- og skriveferdigheter. 

Vi er midt i en oppmerksomhetskrise, heter det. Debatten blir ofte trukket opp til noe eksistensielt, som hva som kan skje med dagens demokrati i møte med oppblomstringer av sosiale medier, deres fengslende effekter og økende polarisering av samfunnsdebatten. Ikke minst blir spørsmålet «Hvem skal eie oppmerksomheten vår?» stilt.

Er oppmerksomhetskrisen ny? Det vil være vanskelig å svare ja. Opp igjennom historien har mennesker flere ganger opplevd det vi kan kalle information overload, en overflod av informasjon, hvor det har vært vanskelig å håndtere all informasjonen man plutselig har tilgjengelig. Kriser er sjelden helt nye, men det kan likevel være nye elementer i oppmerksomhetskrisen vi opplever nå.

OG

I forbindelse med lanseringen inviterer Arr til panelsamtale hvor det skal dykkes ned i oppmerksomhetsforstyrrelser, både historisk og i dag. 

  • Line Cecilie Engh er professor i idéhistorie ved Universitetet i Oslo. Med sin artikkel i Arrs nye nummer belyser Engh hvordan middelaldermunkenes snakket om oppmerksomhet, hvorfor dette var viktig og hva de kunne gjøre for å holde fokus. 
  • Victor Lange er ph.d. i filosofi fra Københavns Universitet. Han undersøker meditasjon, psykoterapi, depresjon og bevissthetens natur. Nå er han postdoc i forskningsgruppen GoodAttention ved Universitetet i Oslo. 
  • Kari Spjeldnæs er førsteamanuensis og instituttleder ved Høyskolen Kristiania. Hun har skrevet doktorgradsavhandling om lesing og digitalisering. Spjeldnæs har vært medlem i forskningsprosjektet «Invaderende medier, ambivalente brukere og digital detox»
  • Les mer om arrangementet her.

Innhold i det nye nummeret: 

Utdrag fra forordet til andre utgave av De lyriske ballader (Lyrical Ballads)
William Wordsworth

Led oss ikke inn i distraksjon. Å trene oppmerksomheten i middelalderklostre
Line Cecilie Engh

Oppmerksomhet som naturressurs. Et intervju med Lena Lindgren
Guro Boldvik

«VER kommen den novledg fra?» Oppmerksomhet, kunnskap og kropp i Øyvind ­ Rimbereids «Solaris korrigert»
Stine Gudmundsen Bergo

Sjelens naturlige bønn
Kari Løvaas

Bokomtaler

Trenger Shakespeare et liv?
Thorbjørn Nordbø

Hegel i hverdagen
Vetle Hove

En kærlig kakofoni
Arendse Wenzel Måge

Powered by Labrador CMS