Intervju

Maren (19) fra Stavanger, Thea (19) fra Sandessjøen, og Frid (20) fra Trondheim, har alle begynt filosofistudiet denne høsten. Maren og Frid har planlagt å ta et årsstudium, mens Thea skal ta en bachelor.

Hvem er årets nye filosofistudenter?

Salongen tok en prat med noen ferske filsofistudenter ved NTNU i Trondheim. Hva er filosofi for en fersk filosofistudent?

Publisert

Hvorfor har du valgt å studere filosofi og hva motiverte deg til å studere filosofi?

Alia: Når vi hadde religion, filosofi og etikk på videregående, så var det et artig fag. Så det har bare vært spennende.

Jonas Raphael: Jeg har alltid vært opptatt av filosofi, spesielt filosofiske livssyn, hvordan man bygger verdier, hva som er viktig for deg, hva du vil gjøre med livet ditt – litt mer sånn spørsmål som jeg føler ikke tas opp nok i dagens samfunn. Også har jeg lyst til å formalisere kunnskap som jeg har uformelt fra før.

Maren: Det var litt tilfeldig. Jeg hadde søkt statsvitenskap, men kom ikke inn, så da ble det filosofi – men jeg har alltid likt å stille kritiske spørsmål om verden.

Thea: Har tatt filosofi på videregående og det var mitt favorittfag. Følte at jeg fikk et stort elsk-forhold til faget.

Frid: Jeg har mange spørsmål og tanker i hodet og håper at filosofi kan gi meg evne til å sortere dem. Også ville jeg utvikle evnen til kritisk tenking.

Hva er filosofi for deg?

Alia: Det er vanskelig å svare på, fordi det er så stort. Det er ikke noe fasit på noen ting. Det er ikke vanlig realfag, for å si det sånn.

Jonas Raphael: Det kan jo være veldig mye forskjellig. For meg er filosofi å lete etter svar som er av en viktigere personlig art.

Maren: Jeg tenker at filosofi er kritisk tenkning som er nyttig for livet og samfunnet. Noen lurer kanskje på hvorfor man studerer filosofi, men det er jo nyttig for nesten alle yrker fordi man lærer seg kritisk tenkning.

Thea: Filosofi for meg er kunnskap og tenkning om hvordan ting er fra forskjellige perspektiver.

Frid: Fri tenkning.

Alia (21) fra Verdalen skal ta et årsstudium i filosofi.

Hvis du skulle nevnt en filosof du har hørt om eller kjenner til, hvem ville du valgt?

Alia: Sokrates, tror jeg. Eller Pytagoras, for han hadde vi i matte og sånn.

Jonas Raphael: Jeg liker godt østlig filosofi: Buddha, Daila Lama, Zhuang Zhou, men jeg er også delvis fan av Platon – men spørs hvilke deler av han.

Maren: Sokrates.

Thea: Søren Kirkegaard.

Frid: Pytagoras og Sokrates. Kjenner ikke til noen av de nyere filosofene.

Hva ser du frem til å lære i løpet av studietiden? Er det noe spesielt tema eller filosof som du ser spesielt frem til å lære om?

Alia: Forskjellen mellom moderne og eldre filosofi.  

Jonas Raphael: Verdisystem kanskje – og sinnsfilosofi.

Maren: Jeg ser frem til å bli bedre kjent med meg selv og mine tanker – å få nye perspektiver på ting.

Thea: Liker spesielt moderne filosofi som kontrast til eldre filosofi. Jeg ser frem til å komme meg inn i tekstskrivings-modus og lære meg å skrive ordentlige tekster. Jeg har øvd litt på det på videregående også, men ser frem til å forbedre meg.

Frid: Evnen til kritisk tenkning.

Hva slags ferdigheter og kunnskap tror du at du vil sitte igjen med etter studiet? Hva vil du bruke filosofi til?

Alia: Jeg vil gå kulturledelse i Bø – det blir bachelor da. Så jeg tar et årsstudium i filosofi for å venne meg litt til skolebenken.

Jonas Raphael (21) fra Trondheim har kommet inn på et årsstudium i filosofi, men vurderer allerede å bytte over til bachelor.

Jonas Raphael: Jeg vet ikke hvor langt studieløp jeg har planlagt enda. Men generelle ferdighet som å se argumentene sine, ta litt mer gjennomtenkte valg. Jeg vil si at man kanskje kan bli litt mer disiplinert til å tenke gjennom hvorfor man gjør ting som man gjør og hvilket grunnlag man har for det. Og når man snakker med folk bør man kunne grave dypere i samtalen på de ting man kanskje ikke tenker på – det som ligger under og som man tar for gitt.

Maren: Jeg ser fram til å lære om filosofi – men også om logikk og argumentasjon, slik at det ikke bare blir tung filosofi men også lære om argumentasjon. Jeg tenker egentlig å bli lærer til slutt.

Thea: Å være kritisk til det man leser.

Frid: Jeg håper å få innblikk i kritisk tenkning, men ser også for meg at det kan gi en bredde til karrieren og når man søker stillinger.

Har du en livsfilosofi?

Alia: Nei, det har jeg ikke. Å være grei mot andre, kanskje.

Jonas Raphael: Jeg holder på å utforme en i hvert fall.  Rundt det å ta aktive valg og stille spørsmål ved valgene man tar, og meningene man har.

Maren: Nyt livet så lenge du lever!

Thea: Gi alle den gode siden først og ta det derfra.

Frid: Måten andre behandler deg på er en refleksjon av samfunnets normer.

Powered by Labrador CMS