Skjervheimseminaret finner sted på Stalheim hotell. Foto: Aurora Jacobsen

SKJERVHEIMSEMINARET: HISTORIE OG HÅP

Årets Skjervheimseminar er like rundt hjørnet og det er duket for gode samtaler, musikk og spennende foredrag over tre dager i idylliske omgivelser.

Publisert Sist oppdatert

Skjervheimseminaret på Stalheim har blitt arrangert 25 ganger siden det første seminaret i 1996, hvor formålet var å markere arbeidet til filosofen og samfunnsdebattanten Hans Skjervheim. Seminaret består av en særegen blanding av foredrag, debatter og uformelle samtaler over tre dager og tar opp aktuelle spørsmål fra kultur, samfunnsdebatt, åndsliv og politikk. 

Hvert seminar samler omtrent 200 deltakere fra hele landet. Seminaret er åpent for alle, og blant målgruppene er personer med ansvar for krevende samfunnsoppgaver. Studenter oppfordres også om å komme, og her finnes det en ordning med stipend som studenter kan søke på.

Skjervheim er også kjent for å ha startet debatten i Norge om positivismen innen samfunnsvitenskapene, og han var kritisk til at bare det som kan observeres og måles blir ansett som vitenskap og kunnskapens fundament. 

Skjervheimseminaret ønsker å gi rom for ettertenksom refleksjon og gode samtaler. I år er temaet historie og håp. Utsiktene for fremtiden er preget av uvisshet og mismot på vegne av fellesskapet, nasjonen og planeten. Hva kan historien si oss om hva mennesker i fellesskap kan få til for å skape en bedre fremtid? Gir det mening å snakke om kollektive bevegelser i individualismens tidsalder? 

For å undersøke disse spørsmålene har seminaret flere kloke hoder på foredragslisten, blant annet Mimir Kristianson, Andreas Hvidsten, Sylo Taraku og Arne Johan Vetlesen (se fullt program under). 

Her kan du melde deg på seminaret 

Om Hans Skjervheim 

Skjervheim er også kjent for å ha startet debatten i Norge om positivismen innen samfunnsvitenskapene, og han var kritisk til at bare det som kan observeres og måles blir ansett som vitenskap og kunnskapens fundament. Foto: Roald Nesheim

Hans Skjervheim fra Myrkdalen i Voss var en sentral filosof og samfunnsdebattant i Norge fra 1950-årene og frem til 1990-årene. Han hadde en sjelden evne til å knytte teori og praksis sammen og var kjent for sin tro på gode dialoger.

Skjervheim skrev blant annet det kjente essayet «Deltakar og tilskodar». Han påpekte at demokratiet avhenger av at folk er både opplyste og engasjerte, og at vi må ha en åpen offentlig dialog om utfordringer og løsninger. Med litt andre ord: Skjervheim arbeidet med å synliggjøre hvorfor det er klokt og nødvendig for mennesker og samfunn å tenke lenger og bredere enn bare på det som angår dem her og nå, og at samtalen er nødvendig for å hjelpe hverandre med dette.

Program

Les mer om foredragsholderne og seminaret her

Powered by Labrador CMS