Er vi mer opplyste i dag, og hva skal vi egentlig være opplyste om?

SALONGEN PÅ TØYEN:
HVA ER OPPLYSNING?

Opplysning er et begrep man gjerne knytter an til opplysningstiden. Men hva er egentlig opplysning? Og er vi opplyste i dagens samfunn? Det er temaet for Salongen på Tøyen den 12. desember.

Publisert Sist oppdatert

Vi har alle et forhold til opplysning, men hva ligger egentlig i opplysningsidealet «våg å tenke»? Er vi mer opplyste i dag, og hva skal vi egentlig være opplyste om? 

Den store opplysningstenkeren Immanuel Kant skrev i 1784 et kort essay med tittelen «Besvarelse av spørsmålet: Hva er opplysning?». Her oppforderer han enkeltindividet til å ta til mot, gjøre bruk av egen forstand og kaste av seg sin selvpåførte heteronomitet. 

Kant ble den viktigste filosofen for europeisk opplysning. I hans tidlige år bestod prosjektet hans i å forene de konkurrerende synene til Leibniz og Newton. Videre arbeidet han med sitt livslange prosjekt med å innpasse menneskelig frihet i en teori som også innebefattet moderne vitenskap. Likevel er ikke opplysning synonymt med fornuft og vitenskap. Begrepet har også en normativ dimensjon – det fremstår som et mål i seg selv å være opplyst. Men kan det stemme?

Filosofene Espen Hammer og Helge Høibraaten kommer til Salongen på Tøyen.

For drøfte dette har invitert to kjente Kant-eksperter, nemlig filosofene Espen Hammer og Helge Høibraaten. 

Espen Hammer er professor i filosofi ved Temple University i Philadephia, og skrevet mye om den filosofiske tradisjonen etter Kant. Helge Høibraaten er professor i emeritus i filosofi ved NTNU, og har jobbet mye med politiske og sosialfilosofiske tema. 

Kom og bli opplyst!

Hvor: Deichman Tøyen
Når: 12. desember, kl. 18:00

Arrangementet er gratis og alle er velkomne.
Dette er et samarbeid mellom Salongen, Fritt ord og Deichman Tøyen.

Her finner du Facebook-arrangementet.

Les også Espen Hammers tekst om temaet:

Powered by Labrador CMS